Tue09262017

Last update04:14:49 PM GMT

У чому користь білого чаю?

Смакові переваги людей змінюються з часом. На них роблять свій вплив історія, культура та традиції народу. Але є один напій, який в пошані у всіх країн і народів завжди - це чай. Отже, білий чай: користь і шкода.

Популярні сорти

Користь білого чаю, який у нас з'явився зовсім недавно, але вже встиг знайти прихильників своєї тонкого аромату і вишуканого смаку, відома з часів правління в Китаї династії Мін (XVI століття), а за деякими джерелами ще раніше - з XII століття.

Цей сорт вважають максимально цілющим, порівняно з корисними властивостями чаю інших сортів, про які ми говорили раніше.

Спеціальні умови його збору дозволяють зберегти природну ферментацію - третій, основний етап в обробці чайного листа, коли починається його окислення, від якого багато в чому залежать колір і смакові якості напою.

Таїнство справжнього імператорського чаю в тому, що його роблять з нирок або щойно з'явилися листочків чайних кущів, які вирощують в гірській провінції Фуцзянь. Сьогодні відомий білий чай, зібраний в інших провінціях, і навіть країнах (Єгипет, наприклад), але, за словами китайців, це вже зовсім не той елітний імператорський еліксир.

Першість серед видів цього цінного напою належить білому чаю «Срібні голки». Користь його в тому, що він проводиться з ніжних нирок, красиві пагони яких нагадують стріли з срібними наконечниками. Друге місце належить білому чаю «Білий піон». Користь від його вживання також велика. Його виготовляють з нирок, що нагадують бутончікі маленького білого піона, і наймолодших 2 верхніх листочків чайного куща.

У Китаї ці дорогі сорти вважають еліксиром безсмертя. Якщо бути більш точним - імператорського безсмертя, так як цей напій прості трудівники, та й не тільки вони, а й багато знатних людей, не могли собі дозволити ні тоді, ні сьогодні.

Інші сорти цього напою більш низької якості: «Брови підношення», «Брови Бога довголіття», «Перлина дракона». Їх отримують з нирок і листя, які не пройшли відбір для приготування «Срібної голки» або «Білого півонії». Але тонкощі, що відрізняють смак найкращих і менш вдалих сортів, зможе помітити тільки справжній знавець чайного смаку.

Користь білого чаю в його складі

У позитивному впливі на організм полягає користь білого чаю, і шкода його не виявлене: елітний напій не має протипоказань, тому його можна вживати всім, хто може собі це дозволити.

Сировина для виробництва не піддається термічній обробці, користь білого чаю в максимальному збереженні корисних речовин:

Вітамін А - антиоксидант.

Вітаміни В (тіамін, рібофламін, пантотенова кислота) теж є в його складі.

Вітамін С. За його кількістю 1 чашка чаю прирівнюється до 4 склянках апельсинового соку.

Вітамін РР має протиалергічну дію на організм.

Вітамін Р служить для зміцнення стінок судин.

До складу чаю входять багато корисні хімічні елементи.

Користь білого чаю для організму:

Профілактика цукрового діабету.

Зниження рівня холестерину.

Містить засіб, який запобігає мутацію ДНК, протистоїть виникненню ракових пухлин.

Блокує дію ферментів в шкірі, які руйнують еластин і колаген.

Перешкоджає ожирінню, знижує ризик ревматоїдного артриту, нормалізує артеріальний тиск.

Фтор, який є в його складі, знімає зубний камінь і вважається хорошою профілактикою проти карієсу.

Ціна не підробленого, а справжнього білого чаю

Ціна справжнього корисного білого чаю двох кращих видів дуже висока: не нижче 1000 доларів за кілограм.

Як всі елітні сорти, білий чай продають на вагу, зберігають у металевій або керамічній, щільно закритій банці, подалі від ароматизованих продуктів. Він вбирає в себе всі навколишні запахи моментально.

Навіть людям, які удостоєні честі збирати нирки і листочки з чайних кущів, категорично забороняється вживати в їжу алкоголь, цибулю, часник та інші продукти, що володіють різким запахом.

Як роблять білий чай?

Збір молодих листочків, вкритих білих пушком, відбувається на початку осені (вересень) і початку квітня - всього два дні в році. Збирають сировину для чаю тільки кілька годин з 5 до 9 ранку. Коли саме будуть зривати срібні стрілочки, залежить від ступеня їх дозрівання: тільки з'являються перші пагони, відразу наступного дня приступають до їх ручного збору.

Якщо в цей день іде дощ, то збір скасовується, і річний урожай гине. Ціни на дорогий білий чай ще більше зростають.

Безпосереднє виробництво чаю включає два етапи: коротка витримка сировини на пару (для зупинки процесу окислення) і сушка.

Користь білого чаю кращих сортів залежить від листочків, які використовують для його приготування.

Ще під час збору роблять ретельне селекцію сировини: напіврозпустилися листя (їх називають тіпси) першого врожаю повинні бути злегка покриті «білими віями». Так для «Срібних голок» і «Білого півонії» зривають тільки один, дуже рідко - два верхніх типса. Для більш дешевих - 5 верхніх. У готовому зборі не повинно бути ні єдиного зламаного, скрученого або ферментованого листочка.

Колір листя залишається такою, як на кущі: зелений або сірувато-зелений, низ повинен бути чисто-білим - від цього залежать смак, колір і користь білого чаю.

Корисно знати

Не може бути справжнім китайським білим чаєм той, який продається у фабричних упаковках. Він просто не перенесе транспортування і розфасовку. У нас справжній чай цього виду можна знайти тільки в дорогих чайних салонах. При покупці слід врахувати деякі нюанси:

Максимальний термін зберігання - 11 місяців.

У чайному салоні повинен бути свіжим повітря (пам'ятаєте про властивість поглинання ароматів цим чаєм?)

Якісні листочки білого чаю при спробі їх розтерти розламуються. Якщо чай пересушене - розтираються в пил, недосушений - скачується.

Про що може розповісти маркування:

Т - високоякісний чай з тіпсів;

Р - тіпси і нирки;

О - молоді листочки з верхівки;

ОР - тіпси і листочки (5 - 6 верхніх з гілки).

З чим і як п'ють білий чай?

Вінценосні китайські імператори пили чай для свого благополуччя і здоров'я. Як казав древній філософ Тьєн Віхен: «Для того, щоб забути про мирської суєти».

Щоб відчути смак і користь білого чаю, потрібно його заварити правильно:

Півтори чашки води закип'ятити, налити в чайник для заварювання, закрити і почекати. Після цього воду злити і покласти в чайник для заварювання 5 г листочків білого чаю. Окріп повинен охолонути мінімум до 60 - 80 градусів, після чого ним заливають листя, закривають кришкою і дають напою 5 хвилин настоятися. (А як правильно заварювати інші сорти чаю - читаємо тут.)

Сайт sympaty.net ще раз звертає вашу увагу на температуру води: якщо вона буде гаряча, то білий чай не
буде мати тонкий аромат ефірних олій.

Для тих, хто любить під чайок солоденьке, білі сорти не підійдуть в якості напою. Він поєднується з солоними, рисовими блюдами, сушеними фруктами і морепродуктами.

Тим, хто звик до сортів чаю з великим вмістом таніну (чорному і зеленому), навряд чи вдасться оцінити тонкий і ніжний смак білого чаю. Його колір прозорий, з ніжним жовтим відтінком, аромат - легкий і ледь відчутний.

Відкриття користі білого чаю стало можливим завдяки китайському імператору Чен Нана, якому в піалу з кип'яченою водою впали листочки чайного куща. Напій, який вийшов випадково, втамував спрагу і освіжив імператора. Сьогодні білий чай знаходить своїх шанувальників і у нас. Приємного вам чаювання!

Цікава стаття? Поділися з іншими:

You have no rights to post comments